Hevesi Mihály írásának forrása: The Guardian online, megjelent Magyar Mezőgazdaság.hu 2020. 08. 24., hétfő, 14:00

1761 különböző korú résztvevővel végzett 14 klinikai kísérlet adatbázisának tanulmányozása során kutatók arra jutottak, hogy a méz hatékonyabban és biztonságosabban alkalmazható a köhögés és a felső légúti panaszok enyhítésére, mint az antibiotikumok.

Gyerekek esetében ez már korábban is ismert volt, bár egy éves kor alatt nem ajánlott a méz fogyasztása a botulizmus kialakulásának veszélye miatt. Az adatok elemzése egyértelművé tette, hogy a megfázás tüneteit a méz sokkal hatékonyabban enyhíti, különösen ami a köhögés intenzitását és gyakoriságát illeti.

Két tanulmányból az is kiderül, hogy a tünetek két nappal korábban szűntek meg a méz használata során.

A szerzők, az Oxford University Medical School illetve a Nuffield Department of Primary Care Health Sciences kutatói megjegyzik tanulmányukban, hogy a méz komplex és nem egységes anyag. A kutatók arra is rámutatnak, hogy csak két tanulmány érintette a placebo hatás szerepét a gyógyulásban, ezért még további kísérletekre lesz szükség, hogy végső következtetéseket lehessen levonni.

A British Medical Journal-ban megjelent tanulmányukban a szerzők kiemelik: „Az orvosok többnyire felső légúti fertőzések miatt írnak fel a leggyakrabban antibiotikumokat. Mivel a felső légúti fertőzéseket főként vírusok okozzák, az antibiotikumok ezekben az esetekben hatástalanok a kezelésben.”

A kutatók ezért inkább mézet javasolnak a biztonságos és hatékony kezelés érdekében.

„A méz sokkal hatékonyabb és kevésbé káros a szokványos gyógyszereknél, továbbá nem vált ki rezisztenciát a mikroorganizmusokban.” Állapítják meg a szerzők a frissen megjelent tanulmányukban.