Mára már közismert, hogy a méz segít az alkohol lebontásában. Ugyanis a benne lévő fruktóznak (gyümölcscukornak) köszönhetően segít szervezetünknek ecetsavvá alakítani az alkohol fogyasztás során keletkező acetaldehidet, így jelentősen csökkennhet a másnaposság időtartama.
Alkoholfogyasztás előtt és után együnk egy-egy kanál mézet!

A méz kálium és nátrium tartalma is segítheti a szervezetet a mérgek lebontásában.

Az viszont kevésbé köztudott ám annál fontosabb, hogy a méz regenerálja a májat. Pontosabban: helyreállítja az alkohol lebontásához szükséges nicotinomide adenine dinucleotid koenzimet (NAD). Ez az enzim hamar kimerül a méreganyagok lebontása során, ezért szükséges, hogy regenerálódjék.

Legközelebb, ha alkoholt fogyasztunk előtte és utána javasolt egy-egy kanál mézet is lenyelnünk.

Számos tudományos tanulmány is rámutat a méz jelentőségére az alkohol lebontása során. az egyiket ezen a címen olvashatjuk: HP Rang and MM Dale, “Fructose Recycling of NAD from NADH.” Pharmacology Churchill Livingstone 1991, Edinburgh Chapter 39, pp 890-891.