A méhek által készített érett méz légmentesen lezárva korlátlan ideig, tartósítószer nélkül eltartható.

A mézet hűvös, sötét és száraz helyen, 15-20°C fok körüli hőmérsékleten érdemes tárolni

Tároljuk a mézet napfénytől és nedvességtől védett helyen, zárható üvegben, kerámia vagy agyag edényben, hogy semmi esetre se tudja a környezet páratartalmát felvenni.

Mézet ne tároljunk fémedényben, mert a Mn, ZN, Mg és Fe kationok növelik a méz HMF* tartalmát, ami rontja a méz minőségét és gyógyító hatását.

Idővel (fajtától függően) minden méz kristályosodik. (lásd: Miért kristályosodik (ikrásodik) a méz?)

  • HMF: Az egyszerű cukrok egy részének, mint például a mézet nagyrészt alkotó gyümölcs -és szőlőcukornak a bomlásterméke a HMF, a hidroxi-metil-furfurol. A HMF természetes állapotban is jelen van a mézben, ám a magas HMF tartalom utalhat magas hőkezelésre vagy hosszú tárolási időre. Határértéke 40 mg/kg. Magasabb érték esetén csökken a méz méhek által hozzáadott enzim tartalma ami a gyógyító hatás fontos összetevője.