A méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt termék. Lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú.
Sokan a különböző helyen begyűjtött azonos fajta méztől ugyanolyan ízt várnak. Mivel a méz a természet ajándéka, a borhoz hasonlóan évenként és régiónként más-más a színe és a zamata.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: 33 ásványianyagot, 19 aminosavat, 11 vitamint, enzimeket, szőlő-és gyümölcscukrot, a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemeket, mint pl. a kálcium, nátrium,foszfor, magnézium, klór, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, stb. A legtöbb vitamint a MÉZ tartalmazza: B1-,B2-,B3-,B5-,B6-,B12-,C-,A-,E- vitaminokat, stb.
A mézet immunerősítő-, baktériumölő-, általános fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt kimondottan javasolt napi 2-3 kiskanállal fogyasztani. Segít a nehezen gyógyuló sebeknél. Az ókori egyiptomiak is alkalmazták, valamint a napóleoni háborúk elsődleges sebkezelési gyógyszere volt.
A méz színe, illata, aromája, állománya és összetétele függ attól, hogy milyen növény(ek) virágairól, vagy esetleg milyen egyéb cukrot tartalmazó nedvekből gyűjtötték a méhek a méz alapanyagát. A méz színe a víztiszta átlátszótól, vagy a hófehér kristályos színtől a sárga, sárgásbarna, zöldessárga, vörösesbarna színárnyalatokon át a kávébarnáig, sőt egészen a feketéig terjedhet rendkívül sok színárnyalatban.