Akácméz (Hungaricum)

Akácvirág

Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt már Hungaricum-nak számít.

A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes, harmonikus  és kevésbé savas – ezért gyakran használják italok és sütemények ízesítésére, édesítésére is

Területtől függően csaknem  a színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is.

Kristályosodása: nagyon lassú. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad)

 

 

Hatása – népi gyógyászati tapasztalatok alapján:
– enyhén nyugtató hatású

– jó fertőtlenítő hatású
– köhögés csillapítására alkalmas (robizin és akacin tartalma miatt)
– gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas
– sebkezelésre alkalmas
– májregeneráló
– vizelethajtó

– virágporra érzékenyek is fogyaszthatják (kevés virágpor tartalommal rendelkezik)

Natúr fogyasztását különösen ajánlják kisgyermekeknek illetve idősebbeknek.

 

Hársméz

Hársvirág

A sárgás, sárgásbarna árnyalatú hársméz jellegzetes erős illatú és rendkívül zamatos; tulajdonképpen a legfűszeresebb ízű mézfajtánk.

Íze kesernyés, pikáns, fűszerezett – emiatt sütéshez, főzéshez nem ajánlott

Színe a gyűjtés idejétől függ (világossárgától a sötét sárgáig).

Erősen hársfavirág illatú.

Kristályosodása: közepes

Hatása – népi gyógyászati tapasztalatok alapján:
– hörghurutra, megfázásra, torokgyulladásra köhögésre kiváló.
– alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is
– álmatlanság ellen kíváló
– idegesség leküzdésére is, kiváló idegnyugtató hatású (Farnezol tartalma miatt)
– gátolja az érelmeszesedést, valamint a zsírlerakódást (Kolin tartalmának köszönhetően)
– mézes pakolásként használható
– sebkezelésre alkalmas