Akácméz (Hungaricum)

Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt már Hungaricum-nak számít.
A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes, harmonikus és kevésbé savas – ezért gyakran használják italok és sütemények ízesítésére, édesítésére is
Területtől függően csaknem a színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is.
Kristályosodása: nagyon lassú. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad)
Hatása – népi gyógyászati tapasztalatok alapján:
– enyhén nyugtató hatású
– jó fertőtlenítő hatású
– köhögés csillapítására alkalmas (robizin és akacin tartalma miatt)
– gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas
– sebkezelésre alkalmas
– májregeneráló
– vizelethajtó
– virágporra érzékenyek is fogyaszthatják (kevés virágpor tartalommal rendelkezik)
Natúr fogyasztását különösen ajánlják kisgyermekeknek illetve idősebbeknek.
Hársméz

A sárgás, sárgásbarna árnyalatú hársméz jellegzetes erős illatú és rendkívül zamatos; tulajdonképpen a legfűszeresebb ízű mézfajtánk.
Íze kesernyés, pikáns, fűszerezett – emiatt sütéshez, főzéshez nem ajánlott
Színe a gyűjtés idejétől függ (világossárgától a sötét sárgáig).
Erősen hársfavirág illatú.
Kristályosodása: közepes
Hatása – népi gyógyászati tapasztalatok alapján:
– hörghurutra, megfázásra, torokgyulladásra köhögésre kiváló.
– alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is
– álmatlanság ellen kíváló
– idegesség leküzdésére is, kiváló idegnyugtató hatású (Farnezol tartalma miatt)
– gátolja az érelmeszesedést, valamint a zsírlerakódást (Kolin tartalmának köszönhetően)
– mézes pakolásként használható
– sebkezelésre alkalmas